top of page

Paikallinen taide kruunaa Great Taste Tampere-kokonaisuuden.

 

Great Taste Tiimimme ylpeänä esittelee taiteilijamme: Angelica Saukkosen ja Pirjo Parkkosen.

Pirjo Parkkonen

 

Pirjo Parkkonen 27-vuotias kuvataiteilija on alun perin kotoisin Hyvinkäältä mutta kuvataiteen opinnot hän aloitti Lohjalta, josta pääsi Lahden Taideinstituuttiin opiskelemaan taiteilijaksi. Nykyään nuori kuvataiteilija asuu ja työskentelee Tampereella.

 

Parkkosta kiinnostaa kuvataiteessa monipuolisuus, vapaus ja se oman jutun seuraaminen: ”Voi kyseenalaistaa itseään tai tutustua enemmän itseensä  kuvan tekemisen kautta.”

Öljyväreillä työskennellessä Parkkonen tekee ensin luonnoksen kynällä paperille tai maalaa vanerilevylle yhden värin alusmaalauksen, siitä on hieno seurata mihin kuva kehittyy omaa vauhtiaan, itse kertoen mitä se vielä tarvitsee. Näin kehittyvät hienosti värit, muodot, sommitelma sekä syvyys.

 

Parkkosen mielestä kasvoja on upea maalata ja hän loihtii mielellään mystisen houkuttelevia hahmojaan. Taiteilijaa kiehtoo jokin kasvojen pysähtyneisyydessä ja se miten pienillä yksityiskohdilla voi vaikuttaa koko kuvan ilmeeseen ja tunnetilaan. Hahmojen tarinamaisuus kiehtoo Parkkosta ja se, miten kuvalle voi maalata jotain aivan toisesta ulottuvuudesta, mutta loppujen lopuksi ei kovin kaukaa kuitenkaan.

 

Angelica Saukkonen

 

Angelica Saukkosta, 29-vuotiasta kuvataiteilijaa inspiroi symbolismi, realismi sekä mystiikka. Saukkonen on alun perin kotoisin Tampereelta. Hän opiskeli Lahden Taideinstituutissa vuosina 2010-2015 ja kotiutui sieltä takaisin juurilleen ja nykyään hän työskentelee kotoa käsin.

 

Saukkonen maalaa paljon eläin- ja ihmisaiheisia töitä, jotka kätkevät syvällisemän merkityksen. Nuoren taiteilijaa ovat innoittaneet suomen merkittävimmät taidemaalarit: Akseli Gallen-Kallela ja Hugo Simberg. Hän tykkää käyttää voimakkaita kontrasteja ja puhtaita värejä ja maalaakin mielellään öljy, akryyli ja vesiväreillä. Saukkosen töissä herkutellaan värien kirjolla ja voimakkaalla tunteella.

amaury-salas-324504-unsplash.jpg

Viininmaistelun matkassa

 

Great Taste Tiimi haluaa oppia lisää viininmaistelusta ja tapaa viinigurun, itse Viinitimon. Tampereen keskustassa, hämärässä, vilskeen tuntumassa Hallituskadulla avautuu tunnelmallinen Winebridge viinibistro, jossa Viinitimo toivottaa lämpimästi vieraat tervetulleiksi. Jokisen Timo on ollut yli 30 vuotta viinintiellä ympäri maailmaa ja on palannut kotikonnuilleen ja avannut oman viinibistron, jossa on myös viini- ja kokkikoulua sekä kokoustilat. Viinitimo on aktiivinen viinialan ammattilainen ja hänellä on kokemuksen lisäksi myös raikasta tietämystä.

 

Viinitimo opettaa viineistä rakkaudella – Mitä voimme oppia häneltä?

 

Viinitimo, eli jokisen Timo on tamperelainen kaveri, joka kiinnostui viineistä jo monta vuotta sitten. Timo on työskennellyt viinien parissa jo 30 vuotta, enimmikseen ulkomailla. Hän on viiniuransa aikana muun muassa toiminut viinikilpailuissa tuomarina, kouluttajana sekä viinimaahantuojana Kaukoidässä. Timo opettaa myös viinin markkinointia. Haastattelijaa kiinnostaa, mitkä viinien ominaisuudet ovat saanet Timon alun perin syttymään viineistä.

 

Timon matkustaessa Kiinassa 80-luvun lopulla kaipasi hän monipuolisuutta viinivalikoimaan, joten syntyi idea viinimaahantuonnista. Timo toi Thaimaahan viinejä 14 eri maasta. Siitä liiketoiminta paisui muun muassa Singaporen, Malesian ja Vietnamin markkinoille. Viinitimolla oli aikanaan 7 viinimaahantuontiyksikköä eri maissa. Siitä Timon matka palasi lähemmäs kotia, Eurooppaan, maahantuonnin pariin. Nykyään kansainvälinen Timo on edelleen viinikaupan kanssa tekemisissä. Lähinnä hän tekee maistelua, konsultoimista ja luennointia.

 

”Maku muuttuu koko ajan. Vuosien varrella haluaa kokeilla erilaisia viinejä. Suosikki maut, maat ja mieltymykset muuttuvat koko ajan. Riippuu missä matkustaa, mitä syö ja kenen kanssa.”

 

Timon mukaan mitä enemmän maistelee ja kokemusta kertyy, stiä enemmän oppii arvostamaan ja huomaamaan erilaisia makuja viineissä. Nykyään Timo arvostaa monivivahteisempia, särmikkäämpiä ja oikukkaampia viinejä kuin aikaisemmin. Elämäntapa ja ympäristö vaikuttavat ihmisten makutottumuksiin. Vuosien varrella Timo on oppinut arvostamaan pientilojen, käsityöllä ja rakkaudella valmistamia viinejä. Niissä maistuu herkkyys ja aistit heräävät. Vähän pulloja tuottavat, pienet perhetilat ovat Timon mieleen. Heidän tuotantonsa on käsityöluontoista ja samalla monivivahteisempia.

 

”Pohjoismaalaisten tehtäväksi jää itse löytää viinien helmet ja jopa hieman tutkia asiaa. Viinitietämystä on hyvä aina kehittää.”

 

Yksi viimeisimpiä Timon vierailemia viinitiloja löytyy Georgiasta, josta hän on löytänyt kiinnostavia tuotteita. Suomessa harvemmin näkyy myöskään Itä-Euroopan maiden, kuten Kroatian, Serbian, Slovakian viinejä, vaikka sieltä löytyy paljon pientuottajien helmiä. Timo mainitsee myös Unkarin ja Romanian, sillä niistä tuotuja herkkuja on harvemmin nähtävillä Suomen valikoimissa. Suomessa ja pohjoismaissa viinien saatavuus ja tietämys on hieman suppeaa. Siksi Timo kehottaakin viininystäviä rohkeasti lähtemään oma- aloitteisesti tutkimaan erilaisia viinejä ja viinintuottajia ympäri maailman.

 

Haluamme oppia lisää onnistuneeseen viininmaistelukokemukseen - Mihin keskittyä itse maistelutilanteessa?

 

Tärkein asia on hyvä seura ja kiva ilta yhdessä. Ympäristö ja tunnelma toimivat ratkaisevina tekijöinä. Viiniä on suotavampi juoda porukalla, jolloin on mahdollisuus päästä maistelemaan montaa eri viiniä. Yksin on vaikea saada monta pulloa kokoon maisteltavaksi. Tunnelma ja musiikki ovat tärkeässä osassa onnistuneessa maistelukokemuksessa. Viinitimo kehottaa siirtämään huomion pois viinipullojen etiketeistä itse makuihin ja niiden eri vivahteisiin. Jopa sokkona maistelu, tietämättä mikä viini on kyseessä voi olla suotavaa. Näin maut pääsevät kertomaan tarinaansa.

 

Ympäristö; tunnelma sekä musiikki vaikuttavat maistelukokemukseen ja siihen minkälaisia viinejä ihmiset haluavat maistaa. Timo kertoo, että ostotottumuksia voidaan jopa säädellä musiikilla. Tapahtumat, jossa musiikki ja viini ovat mietitty yhteensopiviksi ovat loistavia. Musiikilla on äärimmäisen suuri vaikutus, minkälainen maistelukokemus syntyy. Timolla on kokemusta viineistä ja musiikeista ja niiden eri yhdistelmistä.

 

”Hyvä tapa kaveriporukassa on maistella, vaikka neljää eri viiniä ja testata miten maut vaihtelevat eri musiikkien soidessa, esimerkiksi hennosta klassisesta raskaampaan rokkiin. Jokainen voi huomata eron mikä maistuu parhaalle minkäkin kanssa.”

 

Viinitimo soittaa Winebridge bistrossaan mieluiten bluesia ja jazzia. Ne ovat mukautuvimmat ja hennoimmat musiikkimaailmat viinien kanssa ja sopivat monien makujen kanssa. Lattari ja bossa nova toimivat myös. Timo kertoo maailmalla olevan viinitiloja, jotka soittavat musiikkia rypälekasveilleen joko viinipelloilla tai kellareissa. On jopa tutkittu rypäleille soittaessa musiikkia aromien muokkautuvan ja kehittyvän. Bassonäänet vaikuttavat kasvin aineenvaihduntaan, kasvamisnopeuteen ja syntyviin aromeihin.

 

”Kuunnellaan omaa makua ja aisteja, sillä kaikki ihmiset maistavat viinit omalla tavallaan.”

 

Timo haluaa muistuttaa, että kaikilla on yksilöllinen maku. Siihen miten eri viinit, maut ja musiikit toimivat eri suussa vaihtelee maistajan mukaan. Siksi on tärkeää kokeilla monia eri viinejä, jotta voi löytää itselleen tilanteeseen parhaiten sopivan.

 

”Lasikoon ollessa pieni, voi rennommin keskittyä maisteluun, eri makuihin ja viinejä on mahdollisuus maistaa useampaa yhden illan aikana. Vettä tulisi juoda vähintään saman verran.”

 

Viinitimo painottaa, että viiniä voi juoda kohtuudella. Seuraavana päivänä olo on parempi ja viininmaistelukokemus on onnistuneempi. Timo lainaa vanhaa sananlaskua: ”Viina on viisaiden juoma”. Vaikka kirkkaiden viinojen kulutus Suomessa on vähentynyt, on hyvä muistaa maistella aina viisaasti.

 

Suomessa viinin suosio on kasvanut entuudestaan. Kuohuviinit ja roseeviinit ovat nosteessa yleisesti, mutta joulun alla nautitaan mieluiten punaviiniä. Alueista Etelä-Italia, Sardinia ja Sisilia ovat nostaneet päätään viime aikoina. Myös tsekkiläiset, slovakialaiset ja unkarilaiset viinit ovat nosteessa. Myös maailman suurimman viinintuottajamaan Kiinan valmistamat viinit ovat pikkuhiljaa alkaneet rantautumaan myös Suomen markkinoille. Maailmalla tuotetaan yli miljoona uutta viiniä vuosittain, joten rohkeasti kokeileminen on enemmän kuin suotavaa. Rohkeutta on maistella uusia, vieraampia viinejä, sillä maistellessa myös ajatus- ja makuskaala kehittyy.

 

”Riippuu ihan siitä, minkälaisen viinin kanssa päivää haluaa jatkaa.” -Viinitimo.fi

 

Paukkuvan pakkasen ja lumen keskelle lämpöä tuova Great Taste Tampere 2019 tarjoilee ikimuistoisen illan sinulle ja läheisillesi helmikuun toisena päivänä. Lämmittävät punaviinit ja pirteät valkoviinit yhdistettynä maistiaisiin, musiikkiin ja hyvään tunnelmaan ilahduttavat talven ihanimmassa hyväntekeväisyystapahtumassa Tampereen keskustassa.

1111.png
bottom of page